Sollicitatietips

Solliciteren is iets wat je af en toe doet. Te weinig om een goede routine op te bouwen, zoals je dat met andere aspecten in je functie wel hebt. Om alle professionals die besloten hebben op een professionele manier te gaan solliciteren een handvat te bieden hebben we onderstaande stappen uitgewerkt. We hopen je hiermee op weg te helpen. Onze consultants begeleiden je op maat door het hele sollicitatie traject.

Sollicitatietip 1: Wat wil ik voor functie?

Er zijn verschillende benaderingen voor deze vraag. De benadering die wij voorstaan is om wat je leuk vind als uitgangspunt te nemen. Bedenk (brainstorm) welke activiteiten je de meeste energie, lol of uitdaging hebben gegeven de afgelopen jaren. Schrijf deze op Post-its en groepeer ze op centrale thema’s. Vervolgens ga deze thema’s op functiegebieden matchen. Zo wordt duidelijk of de leukste baan voor jou meer in een project omgeving zit, of in een staande organisatie, meer in de techniek of de functionele kant, meer in de processen of op taak gebied. Ook de context (type business; groot of klein, formeel of informeel etc) van je werk kan je op deze manier inzichtelijk maken. Wil je hier verder mee? Dan biedt het boek: Richard N. Bolles (2011) inzicht. Welke kleur heeft jouw parachute? Een praktisch handboek voor werkzoekers en carrièreplanners. Uitgeverij Nieuwezijds. Prijs 24,95 euro een bruikbare aanpak.

Sollicitatietip 2: Hoe maak ik een sterk CV?

In je CV laat je zien dat je de beste kandidaat bent. Wat sterk overkomt is als je kunt laten zien dat je aan een carrière plan werkt. Bij een carrière plan is het van belang om een rode draad te laten zien en goed te kunnen motiveren waarom je een bepaalde stap wilt maken en heb gemaakt. Werkgevers willen graag zien dat je voor een gedeelte al ervaring hebt met de werkzaamheden of soortgelijke. Daarmee wordt het risico voor de werkgever kleiner. Kijk in je voorbereiding welke functies een logische vervolgstap voor je zijn. Zoek deze functie bij bedrijven waar jouw business kennis ook van toegevoegde waarde is. Bedenk welke wensen je graag vervult wilt zien en bij wat voor soort bedrijf je graag zou willen werken.

Zorg dat je CV zoveel mogelijk inhoudelijke aansluiting met de vacature heeft. Gebruik bijvoorbeeld dezelfde woorden en beschrijvingen. Formuleer bondig en helder, leg de nadruk op relevante werkervaringen en opleidingen. Zie voor meer sollicitatietips ons voorbeeld CV in Nederlands of een Engels voorbeeld CV.

Bedrijven zoeken goed opgeleide, vakmensen; mensen die bezig blijven met hun persoonlijke en vak inhoudelijke ontwikkeling. Mensen die weten wat ze willen en anders zijn dan de massa. Gezellige mensen die zeker niet alleen maar op een plek hebben gezeten! Dit moet terugkomen in je CV. In de meeste gevallen dien je voor een online sollicitatie een bedrijfsspecifiek inschrijfformulier in te vullen. Hierin komen vaak de kernzaken uit je CV weer terug. Neem de tijd om na te denken over jouw antwoorden en de gegevens die je invult. Er zijn misschien wel vele inschrijvingen en je moet eruit springen op basis van dit formulier. Zorg er daarnaast voor dat je concrete zaken invult. Het is beter ruimte over te laten dan een langdradig antwoord op te schrijven. Een belangrijke tip is om het formulier te kopiëren voordat je het verstuurt. Vaak duurt het enkele weken voordat je hoort of je uitgenodigd bent voor het sollicitatiegesprek. Tijdens het sollicitatiegesprek zal er zeker worden teruggekoppeld naar jouw antwoorden op het inschrijfformulier. Heb deze dus paraat en laat je niet verrassen.

Sollicitatietip 3: Hoe bereid ik me voor op het sollicitatiegesprek?

Nu heb je jouw CV netjes opgemaakt. Het ziet er strak uit en ook inhoudelijk is het prima: de juiste projecten, certificaten en ook nog innovatieve toepassingen en technieken, maar heb jij wel eens nagedacht over waarom het er eigenlijk uitziet zoals het er uitziet? Niet qua lay-out, maar juist qua inhoud: waarom heb je bepaalde keuzes gemaakt? Waarom heb je een functie of project die je niet leuk vond toch doorgezet? Of waarom ben je er misschien juist wel mee gestopt? Wat heb je ervan geleerd? Hoe heeft deze ervaring andere keuzes weer beïnvloed? Als je dat project zo fantastisch vond, waarom dan? Was het, de tijdsdruk, het internationale team, het op jezelf aangewezen zijn, de spanning van het onbekende? En dan was het cultuur? Waarom dan precies? Waarom? Waarom? Waarom?

Ga er eens rustig voor zitten, loop je CV door en stel jezelf steeds die vraag, totdat je bij de kern komt. Neem de tijd, zeker een paar uur en denk er zelf over na. Je kunt het later nog met iedereen bespreken, maar het moeten jouw antwoorden zijn. Jouw mening. Zo kom je erachter wat je echt leuk en belangrijk vind in het leven. Wanneer je dit duidelijk in kaart hebt ben je een stuk zelfbewuster en is het vinden van die topbaan die echt bij jou past ineens een stuk gemakkelijker.

Weet je daarentegen niet hoe jijzelf in elkaar zit dan is het nauwelijks te bepalen welk bedrijf er bij je past. Daar komt nog bij dat jouw sollicitatiegesprek ineens veel krachtiger wordt wanneer jij duidelijk aan kunt geven wat jij wil en waarom. Alles draait om de argumenten. Ineens ben je geen vragen meer aan het beantwoorden tijdens een sollicitatiegesprek, maar ben je aan het vertellen wat jij vindt en waarom. Je bent niet van je apropos te brengen want jij hebt goed over jouw argumenten nagedacht en je weet precies waarom jij vindt wat je vindt. Dan ben je overtuigend bezig! Wil je je inhoudelijk verder voorbereiden voor een solicitatiegesprek lees dan hier verder.

Zonder een goede voorbereiding zul je minder zeker over komen. Je moet vooraf weten hoe lang het gesprek ongeveer gaat duren, waar het plaats gaat vinden en het liefst nog wat er gevraagd gaat worden. Een goede voorbereiding betekent niet alleen het voorbereiden van antwoorden, maar juist ook van vragen! Wanneer jij goede vragen kunt stellen toont dit jouw interesse in het bedrijf en tevens het feit dat jij je echt verdiept hebt in het bedrijf en de bedrijfsprocessen.

Weet van tevoren met wie je een gesprek hebt. Noteer het telefoonnummer in je agenda, zodat je kunt bellen wanneer het verkeer of de NS je in de steek laat, maar nog beter is het om dit alvast in te calculeren. Zorg dat je op tijd bent en zet je telefoon uit wanneer je arriveert.

Voorbereidingsdocument

Sollicitatietip 4: Hoe maak ik een goede eerste indruk?

Je eerste indruk is bijzonder belangrijk en wordt binnen 1 minuut gecreëerd. Er zijn verschillende factoren die een belangrijke rol spelen. Echter, woorden bepalen slechts 7% van de eerste indruk. Nog steeds belangrijk genoeg om niet de verkeerde dingen te zeggen, maar in ieder geval zaak de overige 93% ook goed voor te bereiden!

De allereerste indruk laat je achter met je gezicht. De gesprekspartner kijkt je aan en geeft je een hand. Houd oogcontact wanneer jij de hand schudt en toon een vriendelijke glimlach. Gebruik je lach nog enkele malen in het gesprek. Ogen kunnen ook lachen.

Vervolgens komt de stem erbij kijken. Met de stem wordt 38% van de eerste indruk ingevuld. Zorg dus dat je ontspannen bent en je stem niet overslaat. 55% van de eerste indruk wordt bepaald door je lichaam. Het voorkomen en het bewegen. Het is belangrijk dat je fris en verzorgd gekleed gaat. Stem je kleding af op het bedrijf, maar kies wel voor een outfit waar jij je niet ongemakkelijk in voelt. Door een net pak laat jij zien dat je het gesprek belangrijk vindt en het serieus neemt. Heb je echt een hekel aan dassen dan laat je die thuis. Sportsokken zijn enkel voor op de tennisbaan! Schoenen met rubber zolen horen ook niet onder een pak.

Sollicitatietip 5: Hoe gebruik ik mijn lichaamstaal?

Tijdens het gesprek blijft lichaamstaal bijzonder belangrijk! Hou je stem rustig en je voeten onder je stoel. Je armen houd je losjes voor je op tafel en gebruik je af en toe om rustig te gebaren. Niet te wild, voor je het weet gaat de koffie door de lucht... Je kunt ook een pen in je handen houden, als je er maar niet mee gaat zitten klikken of spelen! Tijdens het gesprek houd je oogcontact. Wanneer er twee personen tegenover je zitten probeer je beiden personen ongeveer evenlang aan te kijken, tenzij het met een van de twee veel beter klikt. Dan kun je je aandacht iets meer naar die persoon verschuiven, maar niet teveel! Probeer met je ogen ook te praten. Laat zien dat je enthousiast en geïnteresseerd bent.

Ga verder in het gesprek niet met je armen gekruist zitten, dit komt bijzonder gesloten over. Ook onderuitgezakt is niet best. Je straalt onbeleefdheid en desinteresse uit. Laat je enthousiasme en interesse spreken vanuit je lichaam.

Laatste vacatures
inRotterdam
Als Functioneel Beheerder in Rotterdam ga je werken bij een mens en kwaliteit gerichte organisatie en help je met het verder digitaliseren van de organisatie. Meer weten? Lees dan verder! 
inUtrecht
Als Enterprise Data Manager leid je de transitie naar datagedreven werken en verhoog je de datavolwassenheid binnen een financiële dienstverlener in Utrecht. 
inUtrecht
Consultant Informatie management in Utrecht die zorgt voor goed functionerende applicaties en bedrijfsprocessen. Wil jij vanuit een visie hier een bijdrage in leveren? Lees dan verder..
inUtrecht
Wil jij je bezig houden met het optimaliseren van architectuurstructuren bij toonaangevende organisaties met de nieuwste technologie? Lees dan snel verder!
inUtrecht
Wil jij in een interdisciplinair team complexe projecten draaien en bedrijfsprocessen optimaliseren en verbeteren? Dan zoeken we jou!