FUNCTIONEEL BEHEER: KAN HET MAKKELIJKER? KAN HET SLIMMER?

D.J. Gier 14-3-2019 0:00
Categorieën: Ontwikkelingen in ICT

Onlangs schreef Daniël Brouwer ‘Hét handboek voor de functioneel beheerder’. Een mooie aanleiding om met deze expert in gesprek te gaan over het vakgebied. We stelden hem 10 vragen. In dit eerste deel: vraag 1 t/m 3.

Weggeefactie:

Stuur ons een mail waarin je in één zin uitlegt waarom je ‘Hét handboek voor de functioneel beheerder’ graag wil hebben en we sturen je een gratis exemplaar op!

Je noemt jezelf (met een knipoog) meester in de ‘versimpel- en voorelkaarkrijgkunde’. Hoe geef jij vorm aan dit meesterschap?
“Een zakelijke relatie zegt altijd tegen me: ‘jij bent goed in voorelkaarkrijgkunde’, dus daar komt die term vandaan. Tuurlijk is dat met een knipoog, maar het is wél waar. Ik geloof in drastisch versimpelen van processen en andere zaken. Ik vind het leuk om dingen voor elkaar te krijgen, ben daar ook goed in. Hoe ik er vorm aan geef: altijd weer op zoek gaan naar de meest logische en effectieve oplossing. Wel altijd vanuit de connectie met mensen, met de organisatie. Versimpelen lukt alleen als je de materie én de mensen snapt. De cultuur, sentimenten en belangen.”

Wat was het moment dat je dacht: als ik dit kan ‘masteren’ komen al mijn kwaliteiten samen?
“Dat was volgens mij in 2011. Van één van de partners van Watson & Associates kreeg ik toen het aanbod om deel te nemen aan een lean IT cursus. Ze hadden nog plek over en vroegen of ik interesse had. Door de inspirerende en uitdagende casuïstiek tijdens deze cursus is mijn liefde voor het vak pas echt ontstaan. Ook kwam tot de conclusie: de dingen die ik nu leer, die doe ik eigenlijk al. Altijd al! Maar ja, het kreeg ineens een theoretisch kader, wat natuurlijk prima is. In 2013 volgde een belangrijke volgende stap, ik behaalde mijn Lean Six Sigma Black Belt. In die fase merkte ik dat ik materie snel kon doorgronden en goed ben in het meekrijgen van mensen. Zonder draagvlak ben je nergens. Ik kreeg toen al snel de keuze bij lean six sigma om mij verder te specialiseren. En dat is wat ik deed, want de harde kant, puur gericht op data, daar heb ik minder mee. De veranderkant is echt mijn passie, dat was altijd al zo.”

Wat was dan jouw allereerste grote veranderklus?
“Wat is groot? Mijn eerste ‘veranderklus’ wat denk ik zo’n 15 jaar geleden, ergens in 2003. Ik was toen applicatiebeheerder bij de Postbank en ik deed daar allerlei dingen waar de techneuten geen behoefte aan hadden. Dus vooral de processenkant, de mensenkant, de omgeving. Ik kreeg de ruimte om mooie dingen te doen. Feitelijk was dat mijn eerste veranderklus. Daarna ging ik naar LogicaCMG, waar ik ICT-managementconsultant was. Verandering was destijds mijn dagtaak. In het begin doe je dat nog heel klinisch vanuit een bepaald model, maar er komt vanzelf een moment dat je alle modellen wel kent en er je eigen draai aan gaat geven. Je creëert een soort eigen model. Als die dan ook nog blijkt te werken, is dat natuurlijk geweldig. Dat geeft energie. Vanuit elke klus neem ik wel weer nieuwe inzichten mee. Hierdoor kan ik bij elk nieuw project en binnen elk team dat ik onder mijn hoede krijg sneller bepaalde veranderingen realiseren. De onderliggende problematiek is vaak hetzelfde, het zijn de factoren en dynamiek eromheen die het anders en uitdagend maken.”

Daniël Brouwer is Lean Six Sigma Master Black Belt en werkt al bijna 20 jaar in de IT. Hij houdt zich vooral bezig met de zachte kant van IT en het verbeteren van de prestaties van teams en organisaties. Daniël is een onvermoeibare verbeteraar. Sinds 2006 ligt zijn focus op functioneel beheer. LeanIM is zijn managementadviesbureau, gespecialiseerd in IM-gerelateerde vraagstukken. Naast dit boek schrijft Daniël uiteenlopende artikelen en spreekt hij regelmatig op evenementen over lean en functioneel beheer.

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af